A keni një dokument të vlefshëm udhëtimi?

 • PO, kam një dokument të vlefshëm udhëtimi.

  Për të lënë Kroacinë, duhet të keni një dokument të vlefshëm udhëtimi. Shfaqni dokumentin tuaj të udhëtimit tek Këshilltari origjinal IOM i cili do të kontrollojë vlefshmërinë e tij dhe do të bëjë një kopje të tij.

 • JO, nuk kam një dokument të vlefshëm udhëtimi, çfarë duhet të bëj?

  Nëse nuk keni një dokument të vlefshëm udhëtimi, IOM do t’ju ndihmojë të merrni një dokument udhëtimi zëvendësimi.

  Ne mund t’ju informojmë se si të merrni një dokument udhëtimi nga konsullata ose ambasada e vendit tuaj. Nëse është e nevojshme, IOM gjithashtu mund t’ju ndihmojë gjatë procesit të aplikimit dhe të paguaj dokumente të reja nëse nuk i keni ato. Ju lutemi vini re se jeni akoma përgjegjës për të aplikuar, përfshirë provat e shtetësisë dhe identitetin tuaj.

  Lëshimi i dokumenteve të udhëtimit është plotësisht në duart e konsullatës ose ambasadës së vendit tuaj. Ata do të konfirmojnë identitetin tuaj dhe do të lëshojnë një dokument udhëtimi zëvendësues dhe ju njoftojnë kur është bërë.

  IOM nuk ka asnjë ndikim në vendimin e Ambasadës ose kohëzgjatjen e procesit të lëshimit. Një kontroll i shpejtë i identitetit tuaj varet nga informacioni i vërtetë dhe i saktë që ju siguroni atyre. Nëse ambasada nuk verifikon identitetin tuaj, mund të mos ju lëshojë një dokument udhëtimi zëvendësimi dhe për këtë arsye IOM nuk do të jetë në gjendje të bëjë kthimin tuaj në vendin tuaj.

  IOM mund të mbulojë të gjitha kostot që lidhen me lëshimin e një dokumenti udhëtimi.

Përgatitja e kthimit tuaj

 • Cfarë përfshin përgatitjen për largimin tuaj?

  Detyra juaj është të paketoni gjërat që doni të sillni me vete – bagazhi juaj përfshihet në çmimin e biletave. Sidoqoftë, rregullat për transportin e bagazheve (lexoni më poshtë) që vlejnë për të gjitha nisjet nga Bashkimi Evropian, pavarësisht nga destinacioni, duhet të respektohen. Ju mund të kontrolloni statusin e përgatitjeve të nisjes deri në ditën e nisjes, thjesht thirrni në ndihmë numrin tonë 01 6463 887, na dërgoni një e-mail në iomcroatiaavrr@iom.int ose vizitoni zyrën tonë në Račkoga 3, Zagreb.

 • Udhëzime për Paketimin e Bagazheve:

  Informacione të hollësishme për numrin e pjesëve të lejuara, dimensionet dhe peshën e bagazhit tuaj do të kërkohen direkt nga linja ajrore me të cilën do të fluturoni. Si një udhëzim i përgjithshëm, zakonisht shkon deri në një maksimum prej 20 kg për pasagjer (për bagazhet) dhe mund të bartni me vete një çantë në një aeroplan jo më të madh se 6 kg dhe jo më i madh se 56 x 45 x 25 cm. Nëse bagazhi tejkalon kufirin e peshës, aplikohet një tarifë shtesë, por IOM nuk i mbulon ato. Prandaj, është në interesin tuaj të mbani bagazhet para se të niseni për në aeroport.

  Ju këshillojmë të paketoni në sendet tuaja të kontrolluara të bagazheve që nuk ju duhen gjatë fluturimit, përfshirë lëngjet, xhelat, spërkatjet me ngjyra, etj. Të gjitha lëngjet, pastat, kremrat, kozmetikat e ndryshme ose spërkatjet mjekësore duhet të sillen vetëm në kabinën e avionit nëse ato janë të paketuara në kontejnerë deri në 100 ml, jo më shumë dhe vendosen në qese të qarta. Sasia e përgjithshme e lëngshme nuk duhet të kalojë 1 litër. Bagsantat transparente duhet të jenë të mbyllura.

  Ushqimi për fëmijë dhe ilaçet që duhet të bartni me vete në çdo kohë lejohet të transportohen në kabinën e avionit. Për të shpejtuar procesin e shqyrtimit, ju lutemi përgatitni prova për nevojat tuaja (dokumentacionin e ilaçeve, certifikatat e mjekut, etj.).

Si duket një ditë largimi?

 • Largim

  Transporti juaj në aeroport mund të organizohet me një takim nga një zyrtar i IOM-it ose mund ta rregulloni vetë, me autobus ose taksi. Në aeroport, oficeri i IOM do t’ju paguajë biletën e udhëtimit nga vendi juaj i banimit në aeroport pasi të keni siguruar biletën për oficerin e IOM-it si provë e shpenzimeve tuaja të udhëtimit. IOM nuk do të mbulojë koston e karburantit nëse arrini në aeroport me makinë.
  E rëndësishme: Shpenzimet e udhëtimit do të mbulohen vetëm pasi të jenë paraqitur biletat origjinale.

  Një oficer i IOM do t’ju udhëzojë në zonën e tranzitit dhe do t’ju ndihmojë në të gjitha proceset e kontrollit të bagazheve dhe kontrollit të pasaportave. Në aeroport, një oficer i IOM do t’ju dorëzojë një biletë avioni, dokumente udhëtimi, para dhe një çantë të IOM në rast se po kaloni nëpër aeroporte të tjera në vendin e tranzitit. Do të udhëtoni si një udhëtar i rregullt; ekuipazhi juaj i fluturimit nuk do të informohet për natyrën e kthimit tuaj.

 • Cila është procedura e kthimit përmes një vendi tranzit?

  Ndryshimi i aeroplanëve në aeroportet kryesore ndërkombëtare mund të jetë sfiduese dhe stresuese. Për të shmangur problemet e mundshme, një IOM ose partner nga ai vend do të jetë atje për të ndihmuar. Ata do t’ju njohin me bagazhin e IOM, kështu që ju lutemi të tregoheni të dukshëm.

 • Në vendlindje

  Nëse kërkoni, oficeri i IOM do t’ju presë në vendin tuaj.