Nëse ktheheni me IOM, mund të merrni mbështetje shtesë për ri-integrimin tuaj. Ne e quajmë këtë mbështetje “ndihmë për riintegrim”.
Ri-integrimi mund të përdoret për të filluar një biznes të vogël ose për të partnerizuar me një biznes ekzistues, për të paguar shkollën ose qiranë për muajt e parë, për tu regjistruar në formimin profesional, për të mbuluar nevojat mjekësore, etj. Ndihma ofrohet pas kthimit në shtëpi, në bashkëpunim me kolegët e IOM në vendlindja Ata flasin gjuhën tuaj dhe janë të informuar për situatën në vendin tuaj. Shuma mund të përdoret për të gjeneruar të ardhura (të tilla si një biznes i vogël), arsim dhe, nëse është e nevojshme, akomodim.

Para nisjes, ju do të përgatisni një plan të riintegrimit me një nga këshilltarët tanë për të shpjeguar se si mund të përfitoni nga kjo mbështetje / ndihmë. Ne po e bëjmë këtë për t’ju ndihmuar të përgatiteni për kthimin tuaj. Do të merrni një marrëveshje të riintegrimit me shumën në të cilën keni të drejtë dhe informacionin e kontaktit të një prej kolegëve tanë në vendin tuaj. Do të merrni ndihmë në natyrë, jo para. Mos u shqetësoni, nëse keni një ide më të mirë pasi të ktheheni, gjithmonë mund të rregulloni planet tuaja. Pasi të ktheheni në vendin tuaj, duhet të kontaktoni zyrën tuaj lokale të IOM për ndihmë. Planshtë vendosur një plan përfundimtar i riintegrimit dhe personi ynë i kontaktit do t’ju japë udhëzime të mëtejshme.

Ka disa mënyra sesi mund të përdorni ndihmën e ofruar nga IOM. Lista më poshtë jep disa shembuj se si ta përdorim atë.

Fillimi i një biznesi ose partneriteti me një biznes

 • Dyqane të tilla si: sende ushqimore, sende ushqimore, pajisje, ushqim për kafshë, pjesë auto;
 • Punëtoritë si: punëtori makinash, punëtori saldimi, qepje, larje makine;
 • Fermë, siç janë: fermat blegtorale, fermat e derrave, shpendët, fermat e peshkut, bujqësia e orizit, frutat, instalimi i pompave të baltës;
 • Restorante, të tilla si kioska të ushqimit të shpejtë, bare, restorante;
 • Shërbime, siç janë: automjeti / moto-taksi, blerja e pajisjeve për zejtarë: muratorë, xhinse, elektricistë, etj.

Përmirësimi i kushteve të jetesës

 • Rinovimi i shtëpisë / apartamentit – zëvendësimi i dritareve, riparimet e çatisë, izolimi, riparimet e ngrohjes qendrore, puna rinovuese, ndërtimi i banjës, blerja e materialeve të ndërtimit;
 • Pajisjet shtëpiake – blerja e mobiljeve, lavatriçes, frigoriferit, veshjeve, bojlerit ose kompjuterit;
 • Blerja e mjeteve të transportit, p.sh. motoçikleta, makina lëruese, kafshë shtëpiake (lopë, kuaj, etj.).

Edukimi

 • Merrni pjesë në trajnime dhe kurse të ndryshme, të tilla si marrja e provës së drejtimit të kategorisë A, B, C, dhe D, kontabiliteti, puna e kompjuterit, riparimi i makinave, saldimi, etj.

Strehim

 • Marrja me qira e shtëpive / banesave ose strehim i përkohshëm në objektet e akomodimit.

Ndihma mjekësore

 • Kostot e shqyrtimit, mjekimit ose qëndrimit në spital.

Lloje të tjera të ndihmës që ju nevojiten, të tilla si këshillimi juridik, ndihma për kërkimin e punës, ndërmjetësimi, ndihma shtesë e bagazheve. Nëse dëshironi të kërkoni ndihmë, ju lutemi na telefononi në +385 1 6463 887 ose me email në iomcroatiaavrr@iom.int për të caktuar një takim.