Ako se vraćate uz pomoć IOM-a, možete koristiti dodatnu podršku kod reintegracije. Mi tu podršku nazivamo ‘pomoć kod reintegracije’.
Pomoć kod reintegracije može se koristiti kako biste pokrenuli malo poduzeće ili postali partner u nekom postojećem poduzeću, za plaćanje školarine ili najamnine tijekom prvih mjeseci, za upis u programe strukovnog obrazovanja, pokrivanje liječničkih troškova itd. Pomoć se pruža nakon Vašeg povratka kući, u suradnji s kolegama iz IOM-a u Vašoj zemlji. Oni govore Vaš jezik i upoznati su sa situacijom u Vašoj zemlji. Iznos se može koristiti za djelatnost kojom ćete ostvarivati prihode (kao što je malo poduzetništvo), za obrazovanje te ako je potrebno za smještaj.

Prije polaska pripremit ćete plan reintegracije te će Vam jedan od naših savjetnika objasniti kako možete ostvariti koristi od te podrške/pomoći. To činimo kako bismo Vas pripremili za povratak. Dobit ćete reintegracijski ugovor s iznosom na koji imate pravo te podatke za kontakt za nekog od naših kolega u Vašoj zemlji porijekla. Dobit ćete pomoć u naturi, ne u gotovini. Molimo Vas, ne brinite ako nakon svojeg povratka dođete na bolju ideju: uvijek možete prilagoditi svoje planove. Jednom kada se vratite u domovinu, trebate kontaktirati Vaš lokalni ured IOM-a kako biste dobili pomoć. Tada se određuje konačni plan reintegracije, a naša kontakt osoba će Vam dati daljnje upute

Podršku IOM-a možete koristiti na nekoliko načina. Popis u nastavku Vam daje neke primjere načina na koji se ta podrška može iskoristiti.

Pokretanje poduzeća ili ulazak u partnerstvo s poduzećem

 • Trgovine, kao što je: prehrana, mješovita roba, papirnica, hrana za životinje, rezervni dijelovi za automobile;
 • Radionice, kao što su: automehaničarska radionica, varionica, krojačka radionica, praonica automobila;
 • Farme, kao što su: uzgoj stoke, svinja, peradi, ribnjaci, uzgoj riže, voća, instalacija crpke za blato;
 • Restorani, kao što su kiosk s brzom hranom, bar, restoran;
 • Usluge kao što su: auto/moto-taxi, kupnja opreme za obrtnike: zidar, limar, električar itd.

Poboljšanje uvjeta života

 • Rekonstrukcija kuće/stana – zamjena prozora, popravak krova, izolacije, popravak centralnog grijanja, obnova, izgradnja kupaonice, kupnja građevinskih materijala;
 • Kućanska oprema – kupnja namještaja, perilice za rublje, hladnjaka, odjeće, grijača za vodu ili računala;
 • Kupnja prijevoznog sredstva, npr. motocikla, moto kultivatora, domaćih životinja (krave, konja itd.)

Obrazovanje

 • Pohađanje raznih edukacija i tečajeva, kao što su tečaj pripreme za vozačku dozvolu kategorije A, B, C, D, računovodstvo, računalne vještine, popravak vozila, varenje itd

Smještaj

 • Najam kuće/stana ili privremenog smještaja u smještajnim objektima.

Medicinska pomoć

 • Troškovi pregleda, lijekova ili bolničkog liječenja

Druge vrste pomoći koje su Vam možda potrebne, kao što je pravno savjetovanje, pomoć kod pronalaženja posla, zapošljavanja, pomoć za dodatnu prtljagu.
Ako želite podnijeti prijavu za dobivanje pomoći, molimo da nas nazovete na broj +385 1 6463 887 ili nam pošaljete e-mail na iomcroatiaavrr@iom.int kako biste dogovorili sastanak.