Dragovoljni povratak iz Hrvatske

Ako razmišljate o odlasku iz Hrvatske radi povratka u svoju zemlju, mi Vam možda možemo pomoći. Dragovoljni povratak je besplatna pomoć za osobe koje razmišljaju o povratku u svoju zemlju porijekla.
Ako odlučite da je to za Vas pravi izbor, mi ćemo dati sve od sebe da se na najbolji način pobrinemo oko Vaših potreba, uključujući rezervaciju karte za let te brigu oko svih isprava koje su Vam potrebne za putovanje. Pomoć IOM-a kod dragovoljnog povratka na raspolaganju je svim migrantima, bez obzira na njihov pravni status u Hrvatskoj.

1

Kontaktirajte nas

Razumijemo da je povratak kući velika odluka. Ovdje smo kako bismo Vas uputili u sve što trebate znati te odgovorili na sva vaša pitanja.
Možete nas nazvati kad god ste spremni na broj  +385 1 6463 887 , poslati nam e-mail na adresu  iomcroatiaavrr@iom.int  ili doći u naš ured u Račkoga 3, Zagreb.

Sve o čemu ćemo razgovarati smatrat ćemo povjerljivim.

2

Donesite odluku

Ovdje smo kako bismo Vas u cijelosti informirali o svim opcijama koje imate te kako bismo objasnili točno kako Vam možemo pomoći. Kad jednom budete imali sve informacije koje su Vam potrebne, imat ćete vremena razmisliti o svojem sljedećem koraku. U svakoj fazi ovog procesa se možete predomisliti.

3

Prijava za potpomnuti dragovoljni povratak (AVRR)

Ako se odlučite vratiti kući, mi možemo pomoći. Objasnit ćemo kako ćete dobiti putnu ispravu od veleposlanstva ili konzulata Vaše zemlje. Ako je potrebno, IOM također može pomoći i kod postupaka podnošenja zahtjeva te podmiriti troškove izrade novih isprava ako ih nemate. Ali molimo Vas da imate na umu da ste sami odgovorni za prijavu, uključujući dokaze o svojem državljanstvu te identitetu. Za nas u IOM-u je važno da Vaše putovanje protekne sigurno te ako imate nekih zdravstvenih problema za koje bismo mi trebali znati, recite nam kako bismo Vam pomogli.

4

Prije polaska

Jednom kada prijava bude odobrena, možemo zajednički planirati te Vam pomoći kod donošenja odluke o tome kada je najbolji trenutak za putovanje kući. Pomoći ćemo Vam u zračnoj luci, pripremit ćemo Vaše karte i naš će Vam tim pomoći kod prijave za let.

5

U domovini

Naš Vam tim može pomoći doznati sve informacije koje su Vam potrebne kako biste poduzeli sljedeći korak. Ako Vaš povratak potpomaže IOM, možda ispunjavate uvjete za dodatne potpore koje Vam mogu pomoći u početku, nakon povratka kući. Te potpore nazivamo ‘pomoć kod reintegracije’. Kada se smjestite, kolege iz IOM-a u Vašoj zemlji Vas mogu savjetovati te pokriti troškove strukovnog obrazovanja ako to izaberete ili troškove pokretanja vlastitog poslovanja ili pak troškove najma stana za prvih nekoliko mjeseci.

Obilježja programa dragovoljnog povratka

Ciljna skupina

Program dragovoljnog povratka ima za cilj podržati sve osobe koje nisu državljani zemalja EU-a, a koji žele napustiti Hrvatsku te se odabiru vratiti kući, i to migrante u neregularnoj situaciji, podnositelje zahtjeva za međunarodnom zaštitom ili korisnike međunarodne zaštite koji odabiru povratak kući. Često se program odnosi na migrante koji moraju ili koji žele napustiti Hrvatsku, ali nemaju resursa za to.

Slobodna odluka

Povratak je dragovoljan: migrant je taj koji donosi odluku o povratku. Nadalje, nakon prijave, migrant je uvijek slobodan povući svoju odluku te odlučiti da ne želi ići.

Program koji odgovara vašim potrebama

Program je osmišljen kako bi pokrio različite vrste potreba: bez obzira na to u kojoj se situaciji migrant nalazi, on je slobodan vratiti se u bilo kojem trenutku te se stoga njegova odluka o povratku mora uzeti u obzir.

Podrška oko reintegracije

Dragovoljni program povratka također može obuhvatiti pomoć kojom će se podržati održiva reintegracija u domovini. Takva personalizirana pomoć ponajprije osnažuje same migrante te stvara okruženje u kojem migranti preuzimaju odgovornost za svoj proces reintegracije te donose odluku o korištenju podrške kod reintegracije.